Дестинация: Дубай

Думата Дубай кара хиляди хора да се размечтаят, а у други връща спомени за приказната почивка, която се прекарали там. Днес ще ви разкажем малко повече за тази вълшебна дестинация и местата, които задължително трябва да посетите ако имате намерение скоро да почивате там.


Дубай е столицата и най-големият град на емирство Дубай от Обединени арабски емирства. За дата на основаването му се приема 9 юни 1833 година. През следващите десетилетия Дубай се превръща във важно търговско пристанище. След откриването на нефт през 1966 година градът бързо се разраства, главно за сметка на притока на имигранти. Днес Дубай е сред водещите икономически центрове в Близкия изток. През последните десетилетия икономиката му е по-малко зависима от добива на нефт, като нарастващо значение вече имат туризмът и финансовите услуги. През последните години Дубай привлича широко внимание с множество амбициозни строителни проекти и с организирането на няколко мащабни спортни прояви.


Дубай е известен с това, че всичко там е "най" - най-модерно, най-високо, най-голямо. Местата, които могат да се разгледат, са много, но сред най-известните са Двореца на шейха, Дубайския музей и Джумейра. Градът е изпълнен с модерни небостъргачи като Емиратските Кули, които са 12-ата и 24-тата най-високи сгради в света, луксозният 7-звезден хотел Бурж Ал Араб, превърнал се в символ на Дубай, както и небостъргача Бурдж Халифа, който е открит на 4 януари 2010 г. Височината му е 828 метра – най-високата сграда в света.     


Построени са изкуствени острови, най-големите в света – трите Палмови острова – Джумейра, Джебел Али и Дейра, Остров на света и Дубайска брегова линия, които включват вили, магазини и хотели. Фонтан Дубай – музикален фонтан, разположен край небостъргача Бурдж Халифа. Един от най-големите и високи фонтани в света – висомината на струите му достига 150 метра. Аквариумът – един от най-големите аквариуми в света, разположен в най-големия търговско-развлекателен център в Близкия Изток – Търговско-развлекателен център Дубай. Друг аквариум се намира в хотел „Атлантис“ на остров Джумейра. The World – архипелаг край брега във формата на континентите на Земята. Покритият ски курорт „Ски Дубай“ – първият закрит ски курорт в Близкия изток и един от най-големите в света, с площ от 22 500 квадратни метра (еквивалентен на площта на 3 футболни игрища), целогодишно покрит с изкуствен сняг. Има капацитет от 1 500 посетители. Намира се в търговския център «. Mall of the Emirates" Бастакия – старата част на Бур Дубай. Намира се между градския музей във форта Ал Фахиди, крайбрежния залив и улица Мусала. Повечето от местните сгради са построени в края на 19 – началото на 20 век. Тук се заселват богатите търговци от Персия. Самото име на квартала идва от персийската провинция Бастак. В днешно време Бастакия активно се реставрира и се превръща в културен и туристически център с кафенета, ресторанти, магазини за сувенири и художествени галерии. Скулптурата „Заедно“ – монумент на арабска двойка, облечена в традиционни черно-бели дрехи в типичния за емирството стил, създаден от бял карарски мрамор и шведски черен гранит от сирийския скулптор Лютфи Ромхейн.Още оферти от тази категория: « Сръбската кухня Доминикана »